donderdag 14 augustus 2008

Premier Canada buit dood van hulpverleensters uit voor propagandadoeleinden

Minister-president Stephen Harper van Canada heeft de moord op drie westerse opbouwwerksters aangegrepen om zijn oorlogsvoering in Afghanistan te bestempelen als hulpverlening.

In een verklaring zei Harper: “Canada remains steadfast in our commitment to the people of Afghanistan and will continue to work with the Afghan government and the international community to improve the lives of Afghans.”

Hiermee schakelt hij het voeren van oorlog gelijk aan de humanitaire hulpverlening en vergelijkt hij de werkzaamheden van onafhankelijke NGO’s met het sturen van soldaten.

Veel deskundigen zijn van mening dat de militaire aanpak van Harper en de NAVO om Afghanistan veilig te maken faalt en dat dit niet tot een verbetering van de welvaart voor de Afghanen leidt maar juist tot alleen maar meer geweld.

Door toedoen van het geweld dat de buitenlandse troepen gebruiken richt het geweld van de opstandelingen zich volgens verklaringen van verschillende hulporganisaties in toenemende mate ook tegen civiele hulpverleners.

Bovendien hadden de hulpverleensters die woensdag in de provincie Logar werden doodgeschoten niets te maken met het gebruik van geweld zoals de regering van Canada dat in Afghanistan doet.

Ze werkten voor een humanitaire hulporganisatie, het International Rescue Committee, waren ongewapend, en waren in Afghanistan voor onderwijsdoeleinden en niet zoals Harper om oorlog te voeren die geen veiligheid creƫert.

Het is opnieuw een schrijnend voorbeeld van hoe een vooraanstaand politicus een gruwelijke gebeurtenis uitbuit om propaganda te maken voor zijn manier van aanpak die na 7 jaar oorlog tot geen resultaat heeft geleid.

Afghanistan is dit jaar juist nog gewelddadiger geworden dan vorig jaar, toen het volgens verslaggevers al de meest gewelddadige periode kende sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.

Geen opmerkingen: